Aas voor zeevissen, zeeaas, aassoorten,

Spread the love

Aas voor Zeevissen

Aas voor Zeevissen, Zeeaas, Aassoorten

Zeepieren/leeglopers:

De zeevisser vist graag met wormen; maar dan in de vorm van de bekende zeepieren en zagers. Zeepieren zijn het populairst, bijna iedereen vist ermee en bijna alle zeevissen zijn ermee te vangen. Je kunt ze net zoals zagers zelf steken, maar dat is een zwaar werkje, terwijl het lang niet overal is toegestaan. Vers gestoken zeepieren zijn het allerbeste aas, vooral omdat de zeepier na zijn vangst zichzelf van binnen uit verteert. Je kunt zien of de aangeboden zeepieren vers zijn door ze te schudden of zelfs maar aan te raken, ze schrikken dan. Zeepieren zijn teer en blijven moeilijk op de haak zitten vandaar dat vele vissers hun pieren leegknijpen. (maak achter de kop een inkeping en druk tussen duim en wijsvinger de ingewanden eruit. Voordelen van zo’n knijppier is dat deze gemakkelijk op de haak kan worden geregen en krabben kunnen de pieren moeilijk van de haak sleuren.) Zelf gebruik ik liever de aasnaald om de pieren goed en netjes op de haak te krijgen!

De te vangen vissoorten zijn: Vrijwel alle soorten zeevis.

Zagers:

Van zagers weet u vast wel dat ze het duurste vlees ter wereld’ zijn. Deze worm die op een duizendpoot lijkt, kan alleen gestoken worden bij zeer laag water, vaak in de buurt van mosselpercelen. Daar waar het steken van aas verboden is) Hierdoor zijn ze duur, gelukkig heb je tegenwoordig de kweek zager die ook niet echt goedkoop is maar ze vangen als de weerga. Voor tong is dit echt een super aas en het voordeel van het vissen op tong is dat het aangeboden aas niet groot hoeft te zijn. Als je een grote zager in kleine stukjes snijdt heb je naar verhouding toch weer goedkoop aas. Pas wel op voor de kop want zagers zijn felle bijters. Aangeboden aan een dobber of een dwarellijn is dit ook uistekend aas voor onze vriend de zeebaars. (prik dan de haak door de kop heen zodat de rest van het lichaam verleidelijk blijft bewegen)

Franse tap:

Een fenomaal zee-aas is de franse tap, een beer van een zeepier. (30 cm of langer) Ze worden gevangen aan de kusten van Belgie en Frankrijk. Het is een fenomenaal aas voor onze vriend de kabeljauw. In Nederland kan men vrijwel alleen vissen met diepvriestappen. De diepvriestappen thuis laten ondooien en de slijmerigheid indammen door ze te bewaren in een keukenrol of ander absorberend materiaal.

Behalve zeepieren, zagers en tappen zijn er natuurlijk nog veel meer aassoorten waarmee het goed vissen is, zoals garnalen, mesheften en mosselen, Als je deze aassoorten samen op de haak zet met een zeepier of stuk zager heb je een fenomenaal aas voor de gul en zeebaars.

Een aassoort die er beslist uitspringt is de fameuze zachte krab,Er is moeilijk aan te komen vandaar dat zachte krab vaak bij wedstrijden verboden is. Volgens geroutineerde vissers kan de vangkracht ervan door weinig andere aassoorten worden geevenaard. (En wie met krab vist heeft nooit last van andere krabben, ook mooi meegenomen) De krab woont in een soort gepantserd huisje, dat als hij daar is uitgegroeid moet vervangen door een nieuw schild. Na het verlaten van zijn oude huisje is de krab enige tijd erg zacht, vandaar de naam. Als je vist op Kabeljauw en zeebaars dan kan je een hele zachte krab op de haak zetten doormiddel van draad of bind-elastiek hier hebben onze vrienden echt geen moeite mee ze slobberen zo’n hapje in een keer naar binnen. Voor de kleine vissen kan je ook stukjes gebruiken.

Bestaat er nog meer zeeaas? Jazeker Spiering en bliek (jonge haring) die zelfs beter zouden kunnen zijn dan zeepieren en zagers. Maar hoe kom je aan bliek? Jonge haringen zijn namelijk zelden te koop en als ze al te koop zijn dan diepgevroren. Een alternatief is maak gebruik van stripjes visvlees die in het water op een klein visje lijken. Je kunt de stripjes met een fileermes uit vrijwel elke vissebuik snijden.

Makreel

is hier wel de favoriet. In het buitenland doet men niets anders, want voordat je daar echt gaat vissen worden er eerst even een paar kistjes makreel gevangen om als aas te dienen. Verrassingen kunnen met makreel als aas niet uitblijven, want alle zeevissen zijn er verzot op.

Aas voor Zeevissen

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/aas-voor-zeevissen-zeeaas-aassoorten-2/

Geef een reactie