Een goede zeemolen

Spread the love

Een goede zeemolen

Een goede zeemolen


Een goede zeemolen is meestal niet moeilijk te vinden. Er is een aantal eigenschappen die de molen moet bezitten en waar bij de aanschaf wel goed op gelet moet worden. In tegenstelling tot wat door veel mensen wordt beweerd, is er wel degelijk nog een heleboel rommel op de markt. Helaas merk je dit vaak pas als je het visgerei na een stille periode weer voor de dag haalt. De molens zien er dan ineens 10 jaar ouder uit. Natuurlijk is goed onderhoud zeer belangrijk voor een werpmo-len. Dit geldt extra voor molens die aan het zoute water worden gebruikt. Maar sommige ‘zeemolens’ gaan ondankt goed onderhoud niet langer mee dan een paar seizoenen. Het eerste waaraan je een goede molen kan herkennen, al zonder dat je hem in je handen hebt gehouden, is de prijs.

Een goede zeemolen zal je helaas niet gauw onder de 100 euro tegenkomen. Je zal eerder aan een bedrag van al gauw 150 euro of meer moeten denken. Wanneer je bedenkt dat een goede werpmolen vele jaren meekan, valt dit toch wel weer mee.

Vertrouw ook nooit op alleen het merk van de molen. Veel fabrikan-ten maken topmolens, maar tegelijkertijd ook echte rommel!

Een eerste vereiste waar een goede zeemolen aan moet voldoen, is de spoelcapaciteit. Er moet voldoende lijn op de molen gespoeld kunnen worden. Voor de meeste molens zal dit wel het geval zijn, maar hou het toch in de gaten. Zelf spoel ik altijd 200 meter lijn op mijn molen, ongeacht te dikte van de lijn. Omdat er meestal (veel) meer lijn op de molen gespoeld kan worden, vul ik de spoel eerst op met andere lijn. Je kan hiervoor oude nylonlijn gebruiken of vliegertouw, of iets dergelijks. Op deze manier komt de vislijn niet te diep in de spoel te zitten, wat de werpafstand nadelig zou beïnvloeden.

Waar je ook op moet letten is dat de molen niet te zwaar is. Nog niet zo lang geleden, toen de molens vaak van gietijzer waren, was dit vaak het geval. Tegenwoordig zijn de molens vaak van carbon met kunststof, zodat ze al een stuk lichter zijn geworden. Een bijkomend voordeel hiervan is dat carbon en kunststof niet aan corrosie onderhevig zijn. Toch zou het prettig zijn als de molens nog iets lichter zouden worden. Hengels zijn de laatste jaren, ook door de toepassing van carbon, zeer veel lichter geworden. Je ziet daarom vaak dat de hengel vederlicht is, terwijl de molen die aan de hengel zit onevenredig zwaar is.

Een volgende eis is de corrosiebestendigheid van de molen. Ondanks de toepassing van carbon en kunststof, bezitten sommige molens nog steeds onderdelen die kunnen roesten. Vooral de lijnrol mag absoluut niet kunnen roesten. Dit zou anders je lijn kunnen aantasten.

Een goede zeemolen heeft bij voorkeur een vingerpickup. Een vingerpickup is een lijnrol met nog een klein uitsteekseltje. Dit in tegenstelling tot een beugel, die de hele molenspoel omvat. Het is even wennen, maar een vingerpickup heeft een paar zeer grote voordelen. In de eerste plaats is een beugel op een zeemolen vaak levensgevaarlijk. Wanneer tijdens een krachtige worp de beugel plotseling dichtslaat, kan het werplood met een enorme kracht terugkomen. De gevolgen zijn dan werkelijk niet te overzien, vooral als er omstanders aanwezig zijn. Een tweede voordeel is dat een vingerpickup veel minder gevoelig is voor zand, corrosie e.d. Hoe minder poespas aan de molen, hoe minder er kan haperen. 

INHAALSNELHEID

De molen moet ook een behoorlijke inhaalsnelheid bezitten. Wanneer we op een stek vissen waar behoorlijk veel stenen op de bodem liggen, moet het lood snel van de grond komen bij het indraaien. Dit voorkomt dat we vast komen te zitten. De in-haalsnelheid zal zo tussen de 65 en 90 cm per slingerslag moeten liggen. Wanneer dit meer is, lijkt dit voordelig, maar dat valt nog maar te bezien. De molen lijkt dan wel erg snel, maar bezit nog maar weinig kracht. Het indraaien gaat dan zeer zwaar, vooral als je een wat grotere vis aan de haak hebt.

Koop bij de aanschaf van de molen meteen een extra spoel. Op deze spoel kun je dan een ander lijndikte spoelen. Wanneer er bijvoorbeeld een keer zeer ver geworpen moet worden, is een wat dunnere lijn onmisbaar. Op een stek met veel stenen op de bodem is een wat dikkere lijn weer wenselijk. Mocht je door een verkeerde worp een keer een grote ‘pruik’ gooien, of door een andere reden veel lijn verliezen, is een extra spoel op dat moment een rijk bezit. Even de spoel verwisselen en je kan weer verder vissen. Koop de extra spoel gelijktijdig met de molen. Het komt namelijk weleens voor dat de fabrikant het desbetreffende type molen na verloop van tijd uit de produktie neemt. Het zal dan moeilijk zijn alsnog een extra spoel te verkrijgen.

ONDERHOUD
Goed onderhoud van de werpmolen is uiteraard zeer belangrijk. Hoe duur de molen ook was, zeewater en vochtige zoute lucht vernietigt alles. In de eerste plaats moet de molen voor gebruik worden behandeld met een vettige lap. Gebruik gewoon een klodder zuurvrije vaseline en een schone oude lap stof. Zorg ervoor dat de lap een beetje vettig aanvoelt. Er moeten dus geen klodders vaseline op de molen komen. In dat geval zal er alleen maar zand aan de molen blijven plakken.

Na gebruik moet de molen worden afgespoeld met schoon leiding-water. Doe dit echt goed, het komt de levensduur van de molen zeker ten goede. Ook voor de lijn is dit goed. Het zout dat op de lijn zit zou er anders voor kunnen zorgen dat de lijn aan elkaar blijft kleven. Het werpen wordt daardoor dan zeer bemoeilijkt. Laat de molen drogen op een paar oude kranten. Leg hem niet bij de verwarming of in de zon.

Na een aantal keren vissen moet de molen worden opengemaakt en gesmeerd. Neem eerst de molenspoel er af en leg deze apart. Open nu het huis van de molen door de schroefjes los te draaien. Om de molen te smeren kun je het beste naaimachine-olie of iets dergelijks gebruiken. Je kunt dit ook vermengen met een beetje zuurvrije vaseline. Het voordeel van olie of een meng-sel boven enkel vet, is dat het beter smeert. De olie loopt goed tussen de tandwielen, terwijl vet al gauw wordt weggedrukt.

Druppel een beetje olie in de molen, tussen de tandwielen en andere bewegende delen. Draai aan de slinger van de molen, zodat de olie goed tussen de bewegende delen loopt. Wees niet te scheutig met de olie, maar zeker ook niet te matig. Door ervaring leer je vanzelf de juiste dosis. Ook de as van de molen moet goed gesmeerd worden. Sluit de molen weer af met het kapje en draai de schroefjes weer goed vast. Ook de molenspoel kan weer worden teruggeplaatst.

Wanneer je de molen op deze manier onderhoudt, gaat hij echt vele jaren mee. Het zal je dan niet overkomen dat de molen plotseling is vastgeroest of andere mankementen vertoont.

Nog een tip voor tijdens het vissen: zorg ervoor dat de slip-moer goed is vastgedraaid voor het werpen! Als de molenspoel namelijk tijdens de (verre) worp slipt, kan de lijn een lelijke snee in de vinger veroorzaken.Molens


Hopelijk heeft u iets aan deze tips en blijft een goede zeemolen, ook een goede zeemolen.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/een-goede-zeemolen/

Geef een reactie