Handige tips en wat je wil weten over vis;

Spread the love

Handige tips en wat je wil weten over vis; Botervis,Schrijf je nu ′sliptong′of ′slibtong, welke vis gebruik je voor lekkerbekjes

Vragen en antwoorden over vis.

Handige tips en wat je wil weten over vis.

Waarom wordt er vaak citroen bij vis geserveerd?
Citroen neutraliseert het vet dat bij het bakken van gepaneerde vis wordt geabsorbeerd. Citroen geeft een frisse smaak die goed combineert met de zachte smaak van vis.

Op hoeveel vis moet ik rekenen per persoon?

Houd bij de bereiding van vis de volgende hoeveelheden aan: 150 gram visfilets, 200 gram vismoten, 250 gram hele vis en 1 kilo mosselen.

Wat voor groenten kun je bij vis eten?

Vis wordt traditioneel geserveerd met worteltjes en doperwtjes. Wel lekker, maar er zijn veel meer combinatiemogelijkheden. Wat dacht u hiervan: andijvie met kabeljauw, asperges met zalm, bloemkool met forel, kropsla met schelvis, peultjes met zeewolf, tomaten met koolvis, paprika met makreel, radijs met haring en zalm met broccoli.

Hoe maak ik kibbeling?

Kibbeling wordt gemaakt van stukje witvis (kabeljauw, wijting, roodbaars, koolvis enz.). Spoel de vis af en dep hem droog. Kruid de stukje vis van tevoren met viskruiden. Maak een beslagje: 500 gram bloem, 2 eieren en 1 liter melk. U kunt ook een scheutje bier aan het beslag toevoegen. Bak de stukjes in plantaardige olie (bv. olijf-, arachide- of zonnebloemolie) met een temperatuur van 180 graden totdat ze goudbruin zijn.

Hoe kan ik voorkomen dat vis bij het bakken uit elkaar valt?

Verse vis valt minder snel uit elkaar dan vis die al wat ouder is. Bak vis op een niet te hoog vuur en keer de vis tijdens het bakken slechts een keer. Zorg dat de vis niet te gaar wordt. De vis is goed gebakken wanneer het visvlees net niet meer doorschijnend is of wanneer het eiwit stolt.

Moet je bevroren vis ontdooien voor de bereiding?

Diepvries vis die verwerkt wordt in een eenpansgerecht of in de oven of magnetron hoeft vooraf niet worden ontdooid. De bereidingstijd is iets langer dan bij verse vis. Indien vis wordt gebakken dient deze wel ontdooid te zijn. Leg de bevroren vis in de koelkast om te ontdooien. Wanneer vis te snel ontdooid wordt verliest het vocht en wordt het bij het bereiden droog.Mosselen zijn toch alleen verkrijgbaar als de ′R′ in de maand zit?

Het mosselseizoen loopt van juli tot april, dus niet alleen als de ′r′ in de maand zit. Verse mosselen zijn verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli tot de tweede helft van april in het jaar daarop. Van half april tot half juli moet de consument zich tevreden stellen met diepgevroren mosselen of conserven.

Wanneer is Hollandse Nieuwe te koop?

De Hollandse ′Nieuwe′ is de haring die vanaf half mei tot eind juni wordt gevangen. Zodra de haring minimaal 16% vet bevat, mag hij als Hollandse Nieuwe op de markt verschijnen. Om Hollandse Nieuwe te mogen heten, moet de haring bovendien op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gerijpt, gezouten en gefileerd zijn.
Ieder jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden leidt de haring in de Noordzee een sober bestaan. Hij eet weinig tot niets en is mager tot het voorjaar komt. Door het lengen van de dagen en de stijgende watertemperatuur neemt de hoeveelheid plankton snel toe, waarvan de haring profiteert. In twee maanden tijd vanaf begin mei tot eind juni eet de haring zich helemaal vet en rond. Op dat moment spreken we van Hollandse Nieuwe.
Ieder jaar luidt de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe de start van het seizoen in. De dag erna is de Hollandse Nieuwe overal te koop.Hoe kan ik zien of de vis vers is?

De versheid van hele vissen is vooral aan de ogen te zien. Die zijn helder en staan een beetje bol. Verder is de huid vochtig en glanzend. De kieuwen zijn rood en de vis ruikt fris, naar de zee. Bij visfilets wordt het wat moeilijker. Let erop dat de filet glanst en geen verkleuringen vertoont. De visfilet ruikt zilt, is stevig en verliest bij zachtjes duwen geen vocht.

Hoe lang kan ik vis bewaren?

Het beste advies is om de vis te eten op de dag van aankoop. In de koelkast is de vis nog een dag houdbaar. De gewone koelkast is niet zo geschikt voor het bewaren van vis. Deze staat meestal afgesteld op zo′n 5? C en vis moet bewaard worden bij ongeveer 0? C met heel veel ijs om de lucht vochtig te houden. Toch is het mogelijk vis vrij lange tijd redelijk goed te houden wanneer u als volgt te werk gaat. Wikkel de vis(filets) in vershoudfolie en leg hem in een ondiepe schaal en wikkel vervolgens de schaal in vershoudfolie. Leg op het vershoudfolie ijsblokjes en zet de schaal in het koudste gedeelte van de koelkast.
Vis kan op de dag van aankoop ook worden ingevroren. Spoel de vis weer af met koud water en vries ze los van elkaar in. Verpak ze als ze goed zijn ingevroren in een diepvrieszak. Bewaar ze maximaal 2 a 3 maanden in de diepvries. Bij voorverpakte verse vis staat een t.h.t.-datum vermeld. Tot op die houdbaarheidsdatum vermelde dag is de vis geschikt voor consumptie. Mosselen en gerookte vis zijn ook houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking.

Kan ik openstaande mosselen nog wel gebruiken?

Wanneer u openstaande mosselen uit de verpakking haalt, dan is het verstandig gelijk de goede van de slechte exemplaren te scheiden voor u ze kookt. Wijd openstaande mosselen moet u even apart nalopen. Houd de open mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. Sluit de mossel zich, dan is deze oke en kan gewoon gekookt en gegeten worden. Reageert de mossel niet en blijft hij open, gooi hem dan weg.Mijn cholesterolgehalte is te hoog. Wat voor vis kan ik het beste eten?

Als algemene regel geldt: een a twee keer vis eten per week is goed voor de gezondheid. Veel populaire vissoorten zijn mager. Is de vis vet, dan bestaat dit vet voornamelijk uit onverzadigd vet. Dit onverzadigde vet werkt juist cholesterolverlagend. Daarom raadt het Voedingscentrum zelfs aan vette vissen te eten. Surf voor een overzicht van vetgehaltes in vis naar de pagina ′vis een zee van gezondheid.

Wat zijn nu eigenlijk vette en magere vissoorten?

Indeling vissoorten naar vetgehalte (onbereid product)
Magere vis tong (1%), kabeljauw (1%), schelvis (1%), wijting (1%), koolvis (1%)
Matig vette vis heilbot (2%), forel (3%), schol (2%), tonijn (3%), zeewolf (3%), zeeduivel (3%)
Vette vis makreel (12%)*, haring (16%)*, zalm (? 14%), paling (20%)*
* Het percentage vet is bij deze vis afhankelijk van het seizoen.

Is gerookte vis even gezond als verse vis?

Ja, gerookte vis bevat net zo veel voedingsstoffen als verse vis. De voedingswaarden die verloren gaan tijdens het roken zijn nihil. Gebruik verse en gerookte vis wel gevarieerd. Afwisseling draagt bij aan een gezond voedingspatroon.

Is tonijn in blik even gezond als verse tonijn?

Tonijn is tonijn. Dat betekent dat er qua voedingswaarde niets veranderd, of hij nu in blik zit of vers is. Bij tonijn in blik is het wel belangrijk te letten op de olie waarin de tonijn gemarineerd is. Kies altijd voor plantaardige olie en laat de tonijn goed uitlekken. Het meest mager is tonijn in water.

Waarom is het eten van vis goed voor de lijn?

Vis is meestal mager. En als er wel vet in zit, dan is het ′goed′ vet: meervoudig onverzadigde vetzuren, die juist goed zijn voor hart- en bloedvaten. Let bij een dieet op de bereidingswijze van vis. Bij stomen, grillen, pocheren, in folie in de oven en in de magnetron wordt geen extra vet toegevoegd. Wilt u toch een visje bakken, doe dit dan in een anti-aanbakpan met een klein beetje margarine of olijfolie. Teveel olie of boter kan een magere vismaaltijd immers toch nog vet maken.Schrijf je nu ′sliptong′ of ′slibtong′?

De naam sliptong wordt gehan-teerd voor de kleinste sortering tongen. Er bestaan een aantal misverstanden over de juiste schrijfwijze van sliptong. Er zijn nogal wat aanhangers voor de aanduiding slibtong met een ′b′. ′Slib′ zou duiden op het slib op de zeebodem waar tong zich graag in verschuilt. ′Slip′ met een ′p′ komt echter uit het Engels en betekent klein. Bovendien slippen deze kleine tongen nogal eens door het net…. Kortom de juiste schrijfwijze is met een ′p′.

Wat is eigenlijk een lekkerbek?

Lekkerbekjes zijn filets van rondvis. De filets van kabeljauw, wijting en schelvis lenen zich hier uitstekend voor. Ze zijn in beslag gewenteld en worden daarna gebakken in hete olie.
Warme lekkerbekjes zijn wanneer ze direct uit de olie komen. Opwarmen kan in de oven, onder de grill of in de koekenpan. Bij opwarmen in de magnetron loopt de knapperigheid terug.

Is een gamba hetzelfde als een scampi?

Een gamba is een grote garnaal en een scampi is een kleine kreeft. Wanneer ze als losse staarten worden verkocht is het verschil moeilijk te zien. Een garnaal is een schaaldier dat behoort tot de kreeftachtigen. Hierdoor ontstaat vaak verwarring in de benamingen ′scampi′ en ′gamba′. De gamba wordt ook wel reuzegarnaal of Chinese garnaal genoemd.

Wat is eigenlijk surimi?

De belangrijkste grondstof van surimi-producten is koolvis. Door toevoeging van extracten en forse percentages luxe vissoorten ontstaan er vervangers van onbetaalbare zeevruchten als crab, kreeft en garnalen. Surimi vindt haar oorsprong in Japan. In dit land waar de bevolking extreem veel vis consumeert en waar imiteren tot kunstvorm is verheven, is men al jarenlang bekend met de vervaardiging van surimi, of eigenlijk van Kamaboko. Kamaboko is het product van op zee schoongemaakte, gemalen en diepgevroren witvis (koolvis of Alaska pollack). Op deze manier ontstaat er een soort ′pasta′, waarvan pas aan wal een eindproduct wordt gemaakt. Daar wordt het halffabrikaat ontdooid, voorzien van smaakmakers en eventuele natuurlijke kleurstoffen.

Waar kan ik wandplaten met vissen kopen?

Wandplaten met vis, schaal- en schelpdieren zijn bij het Nederlands Visbureau te koop. Er zijn 12 verschillende soorten. Vraag een folder en een bestelformulier aan bij het Nederlands Visbureau, e-mail: info@visbureau.nl

botervisDe enige echte botervis wordt circa 25 centimeter lang en heeft een lang, slank postuur. Er is een lange, lage, stekelige rugvin. Ook op de borstvin zitten kleine stekeltjes. Er bevinden zich 9 tot 13 oogvlekken langs de basis van de rugvin.

Wat is botervis?
Botervis is een verzamelnaam voor een groot aantal vissoorten. De meest verkochte soorten in Nederland zetten we hierbij op een rijtje. Let goed op de Latijnse benamingen, dan weet u zeker dat u de ′goede′ botervis heeft.

1-Lepidocubium flavobrunneum

Wordt verhandeld onder de naam: Botervis, Botermakreel, Escolar Deze vis komt voor in de zuidelijke oceanen (Indische Ocraan, Zuid Afrika) en wordt op grote diepte gevangen als bijvangst van de tonijnvisserij. Het belangrijkste land van aanvoer is Namibie. De vis heeft een langgerekt lichaam, dat op een snoek lijkt. De vis is gemiddeld 1,5 meter lang en weegt ongeveer 13 kilo. De lepidocubium flavobrunneum wordt in Nederland vooral diepgevroren als filets verkocht. Ook gerookt is de vis te koop. Vooral in Duitsland wordt de vis veel verkocht als Butterfisch of Oilfisch. Een naam die niet zomaar aan de vis gegeven is. De lepidocubium flavobrunneum is erg vet, met ongeveer 16 gram vet per 100 gram vleesgewicht. Dit vetgehalte is bijna te vergelijken met het vetgehalte van een Hollandse Nieuwe. Het visvlees is erg wit van kleur en op de graat wat roder. De smaak is te vergelijken met de zwaardvis en heilbot. Bereiding: Door het hoge vetgehalte kan de vis het beste gegrild of gebakken worden.

2-Nebris microps

Wordt verhandeld onder de naam: Botervis, Smalleye Croaker De Nebris Microps komt voor de kust van Suriname en het zuiden van de Verenigde Staten voor en wordt zelfs vers op de Nederlandse visafslagen aangeboden.
Bevroren zijn ze ook in filets te koop. Deze botervis is niet zo groot (? 25 cm) en kan ongeveer 250-800 gram wegen. Ze leven vooral op zanderige bodems op 30 meter diepte en zijn het voedsel voor dolfijnen, baarzen en tonijnen. Het visvlees heeft een milde smaak en is matig vet. Per 100 gram bevat de vis 3,5 % vet. Vrijwel alle bereidingswijzen zijn denkbaar.

3-Peprilus triacanthus

Wordt verhandeld onder de naam: American butterfish, Dollarfish, Stomatee a fossettes, Pomfret, Braam.
De peprilus triacanthus is een klein (20-30 cm), zilverachtig visje. Komt voor in de Pacific en in de Atlantische Oceaan. Wordt zowel heel als gerookt verhandeld. Het visvlees is grauw van kleur en na bereiding wordt het vrijwel wit. Deze botervis is een aanzienlijk vette vis. Kan het best gebakken of gegrild worden

 

 

 

 

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/handige-tips-en-wat-je-wil-weten-vis/

Geef een reactie