Terug naar Hoe vang ik:

Geep

Spread the love

Geep

Geep

De geep is een typische zomervis. Pas als het water een wat aangenamere zomerse temperatuur bereikt, kunnen we deze lange slanke rover verwachten. Ook is de geep een echte dagvis. Wanneer de schemering invalt, worden de kansen om deze vis te verschalken vrijwel nihil. De beste tijd om geep te vangen loopt meestal van eind juni tot half september. Dit kan van jaar tot jaar verschillen en verschilt vaak ook per plaats. Vooral de watertemperatuur speelt hier een grote rol. Hoe eerder de zomer begint, hoe eerder we geep kunnen verwachten.

De hengel die we voor het vissen op geep nodig hebben, is dit keer nou eens geen zware strandhengel. Het beste voldoet een niet al te zware karper- of spinhengel. Inderdaad: zoetwaterspullen dus. Dat heeft te maken met de manier van vissen. Een geep gaan we namelijk niet te lijf met een ons ankerlood en een paar pieren.

De geep zwemt vlak onder het wateroppervlak en dus zullen we het aas ook vlak onder het oppervlak moeten aanbieden. Hiervoor gebruiken we een dobber en dus ook een hengel waarmee we met een dobber kunnen vissen. Tegenwoordig zijn er ook echte geephengels in de handel. Vooral als je wat vaker gaat gepen is het de moeite waard zo’n hengel aan te schaffen. Als je maar een enkele keer per jaar op geep vist, voldoet je karper- of spinhengel ook prima.

De werpmolen is uiteraard aan de hengel aangepast. Een beetje siliconenspray in en op de molen zorgt ervoor dat de hij niet teveel heeft te lijden van het zoute water. Goed afspoelen na gebruik onder schoon leidingwater is wel aan te bevelen.

Zoals gezegd gebruiken we bij het geepvissen een dobber. Het beste voldoet een speciale (geep)dobber met een ingebouwd loodgewicht. Deze zijn in verschillende maten te koop. De dobbers die we bij het geepvissen gebruiken moeten een gewicht bezitten van ongeveer 15 tot 20 gram. Let hierbij goed op het maximaal werpvermogen van de hengel. De hoofdlijn zal ongeveer 25/00 dik zijn, evenals de haaklijn.

Aan het eind van de hoofdlijn maken we de dobber vast. Meestal heeft de dobber een oogje aan de bovenkant en ook een aan de onderkant. De truc is, alleen het bovenste oogje te gebruiken. Dus aan het bovenste oogje van de dobber knopen we de hoofdlijn. Maar ook de haaklijn wordt aan het bovenste oogje geknoopt. Het onderste oogje wordt dus niet gebruikt. Deze montage voorkomt dat we het geheel in de war gooien.
Om te voorkomen dat het aas gaat drijven en we daardoor last krijgen van meeuwen en andere vogels, knijpen we een klein loodhageltje op de haaklijn, ongeveer 10 cm van de haak vandaan. Op deze manier wordt het aas prima onder het wateroppervlakte aangeboden.

Geep is met verschillende soorten aas te vangen. De een zweert bij een klein reepje zalm, de ander bij (gekookte) garnaal of een reepje vis. Een van de beste geep-aasjes maak je van een eerder gevangen geep. Een klein dun reepje uit de buik van de geep is een zeer goed aas. Eerst vang je dus een geep met een ander soort aas, bijvoorbeeld een reepje vis. Een deel van deze geep gebruik je dan om verder te vissen. Wat altijd goed werkt als geep-aas, is een stukje spek. Gewoon een klein reepje wit (zuurkool-)spek is voor de geep een zeer goed aas.

Wat je ook gebruikt als aas voor de geep, het mag niet te groot zijn. Een stukje van ongeveer 3 cm lang en een halve cm breed is prima. Omdat de geep een kleine smalle bek heeft, gebruiken we zoals gezegd kleine haakjes. Het aas moet hieraan zijn aangepast. Dit om te voorkomen dat we het aas uit de bek van de vis trekken, bij het aanslaan.

Geep vangen, bron:www.zeevissen.org

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/hoe-vang-ik/geep/

Geef een reactie