Terug naar Hoe vang ik:

Makreel

Spread the love

Makreel

MakreelDe manier waarop de makreel het meest wordt belaagd, is met behulp van de verenpaternoster. Dit is een onderlijn met drie tot soms wel 10 haken, versierd met witte of gekleurde veren. Hoe je zelf een verenpaternoster kunt maken, lees je in de rubriek Onderlijnen.

Met de verenpaternoster kun je, tijdens de zomermaanden, vanaf een grote huurboot of vanuit een kleiner bootje makreel vangen. Als er school makreel in de buurt is, vang je er al gauw meer dan je lief is.

In de zomer worden er speciale makrelentochten georganiseerd. Grote huurboten, volgepakt met makreelvissers varen een eind de zee op, op zoek naar scholen makreel. Als de schipper een school makreel heeft ontdekt, zet hij de motoren uit en kan er gevist worden.

De verenpaternoster is een onderlijn die in de zomermaanden nooit in de viskoffer mag ontbreken. Ook niet bij de kantvissers. Tijdens het vissen op bijvoorbeeld platvis of paling kan er onverwacht een school makreel in de buurt komen. Een paar makrelen voor ons rokerijtje of de pan is dan toch een welkome aanvulling op de overige vangst?

In de zomermaanden wil er nog weleens een school makreel binnen werpbereik langs de kust zwemmen. Het enige dat we dan nodig hebben is een verenpaternoster en een paar kurken. Gewone wijnfleskurken voldoen prima. Neem een drie kurken en boor er in de lengte een gaatje doorheen. Er moet een stuk nylonlijn doorheen kunnen van 60/00 of 70/00. Rijg de lijn door de kurken en leg in de uiteinden een lus. Bevestig aan een van de uiteinden een speldwartel: klaar!
Aan de speldwartel komt de verenpaternoster en aan de lus komt de speldwartel die aan de hoofdlijn of voorslag zit. Onderaan de verenpaternoster komt het werplood, zonder ankers uiteraard.

Wanneer er een school makreel langszwemt, probeer je zo dicht mogelijk in de buurt van die school te gooien. Geef na het inwerpen een beetje lijn, zodat de kurken kunnen stijgen. Dus niet de lijn strakdraaien. Het werplood lig dan op de bodem en de kurken houden de onderlijn omhoog. De verenpaternoster staat nu min of meer recht in het water. Haal de lijn dan – zeer langzaam – met pompende bewegingen in.

Belangrijk: zorg dat de hoofdlijn sterk genoeg is. Een dikte van 40/00 is echt de ondergrens, maar gebruik nog liever 45/00. Twee of drie makrelen tegelijk aan een paternoster zijn namelijk erg sterk. Het is niet echt een leuke gedachte als je weet dat er aan de verspeelde verenpaternoster nog een paar makrelen zaten die op die manier aan hun einde moeten komen.

Vis ook met niet meer dan drie haken. Drie vissen tegelijk vangen is echt meer dan genoeg. Ook bij het kantvissen.

bron:www.zeevissen.org

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/hoe-vang-ik/makreel/

Geef een reactie