Terug naar Hoe vang ik:

Paling

Spread the love

Paling

Paling


De paling is een vis die we niet snel in de winter zullen tegenkomen. Vanaf het voorjaar maken we echter goede kans om vanaf de kant of vanaf een bootje een paar aaltjes te vangen. Wanneer de temperatuur naar wat meer zomerse waarden stijgt, wordt het tijd om af en toe (of juist erg vaak) specifiek op paling te gaan vissen. Op veel zomeravonden is het goed mogelijk een aardig ‘rookzooitje’ bij elkaar te vangen.
Om een goede kans op paling te hebben, zullen vooral de avonduren het tijdstip moeten zijn waarop we ons aas te water laten. Paling zoekt zijn voedsel namelijk vooral ’s avonds. Waar overdag geen paling gevangen wordt, kan ’s avonds een goede palingstek blijken te zijn. Zodra het begint te schemeren, kan het ineens raak zijn.

Wanneer de lucht de hele dag donker bewolkt is, en er een stevige wind staat, is er overdag ook kans op een palinkje. Vooral als er de hele dag onweer dreigt. Toch is dit niet te vergelijken met de vangsten die we in de avond en de nacht kunnen maken.

Om een paling ook werkelijk uit het water te kunnen krijgen, moeten we over een stevige hengel beschikken. Ook een snelle maar toch krachte molen is noodzakelijk. Palingen hebben namelijk de neiging om zich, tijdens het binnendraaien, ergens omheen te draaien.

Wanneer dat gebeurt, is het vrijwel niet meer mogelijk de paling los te krijgen. Om deze reden is het dus niet mogelijk een paling moe te drillen. Bij een aanbeet moeten we onmiddellijk binnendraaien en dan ook werkelijk blijven binnendraaien. Om die reden een stevige hengel en snelle molen dus.

Op paling kan het beste worden gevist met maar 1 haak. De beste resultaten worden meestal gemaakt met een onderlijn zonder afhouders en een behoorlijk lange aaslijn. Een paling moet namelijk zo weinig mogelijk weerstand voelen bij het pakken van het aas. Als de weerstand te groot is, is het mogelijk dat de paling het aas weer loslaat.
Gebruik bij voorkeur de onderlijn waarbij het lood langs de hoofdlijn schuift. Het voordeel van deze onderlijn is ook dat de haaklijn gemakkelijk verwisseld kan worden. Dit is bij het palingvissen vaak nodig, omdat een paling zich vaak in de lijn draait en dan moeilijk te onthaken is. De haaklijn verwisselen werkt dan veel sneller.

De haak mag niet al te groot zijn. Al hebben zoutwaterpalingen een grotere bek dan hun zoetwater broers en zusters, echt groot is hij niet. Een nummer 6 of 4 voldoet prima. Zorg er wel voor dat de haak vlijmscherp is.

Gebruik bij voorkeur zwartgekleurde haken. Palingen zijn echt op alles bedacht. Als ze het aas niet vertrouwen, nemen ze het niet.

Bij het aas voor de paling moeten we in ieder geval op 1 belangrijk punt letten: het aas moet heel vers zijn. Aan oud aas vang je absoluut geen paling. Zeepieren en vooral zagers voldoen prima. Als je aan zachte krab kunt komen: dit is nummer 1. Maar zager en zeepier zijn een goede tweede. Een paling zal er echt niet zomaar voorbij zwemmen.

Note: Paling vissen?Alle leden met de VISpas mogen op paling blijven vissen, echter er is een verbod voor het meenemen van paling als u op het water vist dan onder de VISpas valt. Dus als u op een van de wateren vist die in de landelijke lijst/ federatieve lijst van viswateren staat, dan mag u er op vissen maar niet meenemen. U dient alle gevangen aal/paling onmiddellijk in hetzelfde water terug te zetten.

Echter als het water van een andere visrechthebbende valt, dus niet in de landelijke lijst staat, dan gelden de regels van de visrechthebbende(bijvoorbeeld beroepsvisser).

bron:www.zeevissen.org

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/hoe-vang-ik/paling/

Geef een reactie