Terug naar Hoe vang ik:

Schar, schol, platvis,

Spread the love

Schar

Schar, schol, platvis
De schar is bij ons in de winter vanaf de kant te vangen. Langs de meeste stranden zijn ze wel aanwezig. Hoewel de aantallen in geen enkele verhouding meer staan tot die van enige tientallen jaren geleden, valt er best nog wel aan een aardig maaltje schar te komen. Denk dan niet aan aantallen van 30 of 40 stuks, maar eerder aan 8 of 10 stuks per avond. Hoewel, …… ‘avond’…… de schar is juist meestal prima overdag te vangen. In tegenstelling tot de gul, waarvoor de nacht het aangewezen tijdstip is, kan men voor de schar het beste al beginnen te vissen als het nog licht is. Als de schemering invalt kan er dan nog altijd worden overgegaan op gul.

Een schar wordt niet groot. Daar krijgt hij ook de kans niet voor. Zoals de meeste zeevissen is ook de schar zwaar overbevist. Dit is natuurlijk niet het gevolg van die ‘paar’ hengelaars aan het strand. De grootste boosdoener, en eigenlijk ook de enige, is de beroepsvisserij. Daar waar de sportvissers nog in stuks denken bij de vangst, gaat het bij de beroepvisserij om tonnen. Helaas, maar waar.
Omdat de schar niet groot wordt, hebben we dus kleine haken nodig. Maatje 6 of 4 is prima. De beste onderlijn is die met twee (metalen) afhouders. Zie hiervoor het hoofdstuk onderlijnen.

Het aas dat we gebruiken is zeepier of zager. Sommigen geven aan zager de voorkeur en anderen aan zeepier. Zelf heb ik nooit enig verschil kunnen ontdekken, maar het kan natuurlijk afhankelijk zijn van de plaats waar er wordt gevist. Gebruik niet te grote stukken aas. Een klein stukje zager of een kleine zeepier op een haak is voldoende.

Nog steeds gaan er verhalen rond dat schar aan alles te vangen is. Lever, kippedarmen, en dergelijke worden genoemd. Vergeet het gerust. Enige tientallen jaren geleden, toen iedereen ‘honderd’ scharren op een dag ving, was dit misschien best mogelijk. Er waren zoveel scharren, dat alles wat werd aangeboden gauw werd opgeslokt. Als een schar namelijk niet snel genoeg was, was zijn concurrent hem voor

Wat in ieder geval wel goed werkt, is zoute pieren‘. Voor het recept: zie de rubriek Aas. Deze zoute pieren hebben een zeer goede vangkracht voor de schar. Zoute pieren vangen soms zelfs beter dan de verse variant. De lucht die de gezouten pieren afgeven schijnt voor de schar namelijk zeer aantrekkelijk te zijn.

Over de hengel kunnen we kort zijn. Elke zeehengel waar een behoorlijk eind mee is te werpen, voldoet. Natuurlijk is een iets lichtere hengel het fijnste. De top is dan meestal iets gevoeliger, waardoor een aanbeet duidelijker is te zien. Maar even een paar uurtjes scharren met een gulhengel, omdat de gul het laat afweten, kan heel goed. Iedere tien minuten even indraaien om te zien of er wat aanhangt, is dan wel aan te bevelen. Een schar is namelijk vaak niet sterk genoeg om de aanbeet door te geven aan de hengeltop van een zware gulhengel.

O ja, die kleine, bijna doorzichtige scharretjes die we af en toe aan onze haak aantreffen? Die onthaken we voorzichtig en zetten we onmiddellijk netjes terug. Hetzelfde geldt uiteraard voor de overige (ondermaatse) vissen die we niet willen meenemen. Hieraan herken je de ware sportvisser…….

bron:www.zeevissen.org

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/hoe-vang-ik/platvis-schol-schar/

Geef een reactie