Terug naar Hoe vang ik:

Wijting

Spread the love

Wijting

wijting

De wijting is een vis waar veel zeevissers een beetje op neerkijken. Dit is naar mijn mening niet helemaal terecht. Aan de ene kant is de wijting een prima sportvis, mits met het juiste materiaal wordt gevist. Aan de andere kant is deze vis zeer goed eetbaar. Wie het fileren een klein beetje in zijn vingers heeft, weet dat een stukje gebakken wijtingfilet zeer goed smaakt. Daarom zal is in deze rubriek het vissen op wijting bespreken.

In de laatste weken van oktober maken de kantvissers al redelijke kans wijting te vangen. Maar in november begint het wijtingseizoen pas echt. Wanneer je goed en vooral ver kunt werpen maak je overdag ook wel een kans een paar wijtingen te pakken. Maar de beste kans om wijting te vangen, heb je toch na het invallen van de duisternis. De wijting komt dan namelijk veel dichter bij de kant. Dit geldt trouwens ook voor veel andere vissen, zoals de gul.

Een wijting wordt niet echt groot en daar moet het hengelmateriaal ook aan worden aangepast. Tenminste, als je nog enige sport wilt beleven aan het vissen op wijting. De zware gul-kanonnen worden thuisgelaten. Een lichte strandhengel met een maximaal werpvermogen van zo’n 75 gram is ruim voldoende. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het weer. Met een harde wind is het vaak helaas niet mogelijk zo licht te vissen en zijn we toch op ons zwaardere materiaal aangewezen.
Maar goed, op die ene windstille (of -arme) dag in november trekken we erop uit met ons lichte materiaal. Een lichte strandhengel, een molen volgespoeld met 30/00 en loodjes in gewichten van 50 tot 75 gram. De hoofdlijn van 30/00 is wel wat dun om goed te kunnen werpen en we gebruiken daarom ook een voorslag van 45/00.

De beste onderlijn voor wijting, is die met rode bezemdraad afhouders. Maak de afhouders niet te kort, zo’n 20 centimeter is prima. De haakjes moeten ook niet te groot zijn. Nummer 1/0 is een goed gemiddelde, hoewel 2/0 ook niet te groot is. Bij het gulvissen wordt als bijvangst vaak wijting gevangen. Dit gebeurt dan soms aan onvoorstelbaar grote haken. Toch geven kleinere haken veel minder missers.

Met deze missers moet je trouwens toch wel rekening houden. Soms krijg je de ene aanbeet na de andere. Bij het binnendraaien blijkt dan dat het steeds loos alarm was. Niet te vlug opgeven in zulke gevallen. Probeer eerst de techniek eens te veranderen. Monteer eerst eens een andere maat haken. Vaak zijn de haken dan namelijk toch iets te groot. Als dit niet helpt, probeer het dan eens met een dwarrellijn in plaats van afhouders met korte haaklijntjes.

Hoewel de zeepier een goede tweede is, is voor de wijting de zager favoriet. Tijdens het gul-vissen worden vaak flinke aantallen wijtingen gevangen aan met vijf of zes zeepieren beaasde gulhaken. Dit, tot grote ergenis van de gulvisser die zijn aasvoorraad snel ziet slinken. Maar wanneer je speciaal op wijting vist, heeft de zager toch de voorkeur.

Wat ook goed werkt, is een stukje makreel of wijting. Op momenten dat de wijting het niet goed doet, kan dit wel eens de redding van de visdag (-nacht) betekenen.

Het gebeurt wel eens dat er zich tijdens het gulvissen een korte periode voordoet dat de gul, door het grote aantal wijtingen, geen kans maakt het aas te grijpen. Door het vissen met een stukje wijting of makreel kan de voorraad zeepieren of zagers dan een beetje gespaard worden.

De wijtingen die we vangen zullen niet groot zijn. Eentje van tegen de 40 centimeter is al een hele beste. Wijtingen zijn wel erg felle vechters. Alleen de aanbeet doet soms al een vis van een paar kilo verwachten. Wanneer je een wat groter exemplaar aan de haak hebt, kun je toch wel enige tegenstand verwachten. Maar dit maakt een zware gulhengel echt niet noodzakelijk. Een lichte strandhengel maakt het vissen op wijting veel leuker.

De haaklijntjes mogen echter niet te dun zijn. 40/00 is prima. Wijtingen hebben namelijk scherpe tandjes die de lijn gauw kunnen beschadigen. Controleer dit dus regelmatig. Ook wil een zeer kleine wijting de lijn soms doen kinken. Dit komt doordat hij dan door het binnendraaien om zijn eigen as is gaan draaien. Dit gebeurt ook vaak bij andere kleine vissen zoals steenbolken. Controleer dus na elke vangst de haaklijn en vervang deze tijdig.


bron:www.zeevissen.org

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/hoe-vang-ik/wijting/

Geef een reactie