Terug naar Hoe vang ik:

Zeebaars

Spread the love

Zeebaars

Zeebaars


Veel zeevissers vinden de zeebaars de mooiste vis die met de hengel is te vangen. De eerste vangsten worden meestal in het voorjaar gemeld. Aan het eind van oktober, soms begin november, is het helaas weer afgelopen met de zeebaarsvangsten.
In de zomermaanden is de zeebaars een van de weinige vissen die overdag vanaf de kant is te vangen. Je zult dan wel een stek moeten zoeken die een eindje van de overige zomergasten vandaan ligt, want werpen met een ons ankerlood tussen een paar honderd vakantiegangers is vragen om moeilijkheden.

Gelukkig is dit meestal geen onmogelijke opgave, want juist de plaatsen waar je niet kunt of mag zwemmen zijn vaak typische zeebaarsstekken. Er staat op die plaatsen vaak te veel stroming en er liggen vaak veel stenen op de bodem. Dit zijn de plaatsen waar je de zeebaars moet zoeken. Op deze plaatsen is voor de zeebaars meestal veel voedsel te vinden, zoals kleine visjes, krabben, garnalen en dergelijke. Op plaatsen waar het veel stroomt komen deze diertjes in moeilijkheden en vormen zo een gemakkelijke prooi voor onze rover.

Een nadeel is dat deze plaatsen echte onderlijnvreters zijn. Doordat het er op de bodem bezaaid licht met stenen, zul je weleens vast komen te zitten met je onderlijn en deze verspelen. Het gebruik van loodlifters kan dit nadeel vaak aanzienlijk beperken.

Loodlifters zijn in de winkel te koop, maar je kunt ze ook zelf maken van een stuk taai plastic. Maak ze bijvoorbeeld van plastic dekseltes en bakjes waarin (vlees-)salade heeft gezeten.

Vis bij voorkeur met maar 1 haak. Gebruik de onderlijn waarbij het lood langs de hoofdlijn schuift. Zie voor een beschrijving van deze onderlijn de rubriek onderlijnen. Het voordeel van deze onderlijn is dat het lood tussen de vis en de hengel komt bij een aanbeet. Het zal dan niet zo snel tussen de stenen komen vast te zitten. Bij een aanbeet zal de zeebaars ook minder weerstand ondervinden van het lood.
De haak moet een grootte hebben van 1 tot 2/0. Zorg ervoor, zoals eigenlijk altijd, dat de haak vlijmscherp is. Vervang de haak dus tijdig of slijp hem af en toe.

Zeebaars is zeer goed met zager te vangen, iets minder met zeepier. Maar je bent met een zeepier beslist niet kansloos. Zet dan niet 1 piertje op de haak, maar een stuk of drie. Rijg ze een stukje op de haaklijn, zodat ze achter elkaar zitten. Dit is voor de zeebaars veel aantrekkelijker dan een dotje pieren.

Ook krab is zeer goed aas en het hoeft beslist geen zachte te zijn. Wat is een zachte krab? Een krab die pas verschaald is. Krabben groeien ieder jaar u uit hun jasje. Ze werpen hun schaal af en moeten wachten tot de nieuwe schaal hard geworden is. Voor veel vissen is zachte krab een bijzondere lekkernij.

Maar voor zeebaars voldoet een gewone krab ook prima, mits hij maar niet te groot is. Zet de krab wel op de juiste wijze op de haak. De haakpunt moet vrij zijn. Bind de krab vast met heel dun nylondraadje, bijvoorbeeld uit een oude nylonkous. Op deze manier blijft hij goed zitten.

De hengelkeuze hangt af van de plaats waar je gaat vissen. Vanaf een gewoon vlak strand, voldoet een strandhengel van 360 cm tot 450 cm het beste. Wanneer je vanaf een dijk of steenstortingen vist, kan een iets kortere hengel wenselijk zijn. Een iets langere hengel zorgt er wel voor dat je de vis beter kan sturen. Je komt dan niet zo snel tussen stenen vast te zitten en je hebt een betere controle over de vis bij een aanbeet.

Zorg ervoor dat je een snelle molen hebt. Door snel in te draaien komt het lood naar de oppervlakte (vooral met een loodlifter). Je verspeelt zo minder onderlijnen.

TIP!!!!!!! om scholenbaarsjes – flinten te vangen:Je neemt een werploodje van zo’n 50 gram ,  afgeplat zodat het omhoogkomt bij het binnen draaien, op een zo dun mogelijke werplijn en daarachter een onderlijn van ong. een meter met daarop een héél kleine zgn. ‘sandeel’ van zo’n 2 á 3 cm. ( Een sandeel is een stukje kunstaas van rubber , dat een zandspiering imiteert). De truuk hiervan is dat je extreem ver kunt werpen, vangst verzekerd als ze er zitten natuurlijk. SUCCES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/hoe-vang-ik/zeebaars/

Geef een reactie