Karperaas goedkope bollie alternatieven voor het vissen op karper

Spread the love

Karperaas (goedkope) bollie alternatieven voor het vissen op karper.

Aardbei  We spreken hier over de verse aardbeien. Waarschijnlijk zo nieuw, dat het daarom zo goed vangt. Vooral karper is verzot op aardbeien. Een paar dagen voeren met de zomerkoninkjes en de aardbei direct op de haak. Niet geschikt voor lange afstand.

Aardappel  Over aardappel weet je waarschijnlijk alles al. Kook aardappels niet helemaal af. Ze moeten wel gaar zijn, maar niet bloemig. Brasem, ruisvoorn en zeelt zijn dol op stukjes aardappel. Met een hele aardappel direct op de haak werd vroeger veel op karper gevist. Denk bijvoorbeeld eens aan een krieltje. Karpers weten niet wat hen overkomt als je er nu weer mee gaat vissen!

Banaan  Voor karpers en soms ook zeelten is banaan een zondagsmaaltje. Met behulp van een aas naald kan een stukje banaan op de haak geplaatst worden. Het inwerpen moet voorzichtig gebeuren, anders dient het als lokaas. Je kunt het iets vaster maken door het te vermengen met brood.

Boon  Diverse soorten bonen kunnen we gebruiken voor het vissen op karper en kopvoorn. De meest bekende zijn wel de witte en bruine boon. Het beste zijn de zachte bonen uit een potje of blikje. Enkele bonen op de haak of hair zullen met name de karper welgevallen.

Braam  Vooral op die plaatsen waar bramenstruiken langs de waterkant staan, is de braam een apart, maar goed aas. Het enige nadeel is dat bramen nogal moeilijk op de haak blijven zitten (en uiteraard zijn de rijpe bramen het beste…). Een perfect aas voor de kopvoorn en karper.

Brood  Brood is een aloud aas. Wie heeft er immers geen brood thuis? Pak een boterham en ga even een uurtje vissen. Dit populaire aas wordt bijna door elke zoetwatervis gewaardeerd. Voorn, brasem, bliek, bijna alle zoetwatervissen eten het. Neem uit een verse of opgepiepte witte (lichtbruin kan ook) boterham een klein stukje en rol het tussen je vingers tot er een kleefachtig bolletje ontstaat. Prik dit daarna aan de haak. Eén nadeel heeft brood als aas wel; het kan er bij een aanbeet snel af zijn.  TIP: Wil je brood vers houden, doe dan enkele druppels koffiemelk tussen iedere twee boterhammen.

Broodkorst  Vooral bij karper vissers is de broodkorst een populair drijvend aas. Azende karpers aan de oppervlakte willen nogal eens verleidt worden door een lekkere korst wit brood.Neem een witte boterham (lichtbruin mag ook) en scheur er een stuk met korst vanaf.Rijg de kale haak door de korst.Maak de korst ietwat nat, voordat je de korst in het water gooit.Gooi ook niet te hard, want de korst kan er vrij snel afvallen. De korst achter de karper gooien, langzaam naar de karper bewegen en op het juiste moment aanslaan.

Duivenvoer Duiven voer is eigenlijk geen aas. Het is echter wel een prima voermiddel, maar je moet wel even de bereiding weten.Week het duivenvoer minimaal 24 uur lang in ruim water.Daarna kook je het ruim een uur.Als de maïs zacht begint te worden is het duivenvoer klaar.Let wel op dat het voer in schoon water kookt en niet in het water waarin je het hebt geweekt. Dit in verband met eventueel blauwzuur. Duivenvoer is een prima voer om voerstekken voor karper aan te leggen.

Erwt  De erwt is begonnen aan een opmars in vooral voorn,- brasem,- en karper land. Het zusje van maïs is eindelijk ontdekt. Ook hier geldt: een tijdje voeren en daarna de erwt op dezelfde wijze als maïs aanbieden. Je zult wat moeten experimenteren met erwten uit een potje en diepvrieserwten. We geven er nog net geen garantie op, probeer het zelf maar eens.

Gras  Met gras vissen? We horen je hersens al knarsen…  Wie heeft er nog nooit slurpende karpers aan het wateroppervlak gezien, zo in de vroege morgen of op een warme dag? Nog nooit karpers horen grazen bij de kant en als je dan ging kijken dat ze het gras van de kant af vraten? Baalde je er dan ook zo van dat je geen broodkorst bij je had? Had dan maar een polletje gras genomen. Neem wel wat lang gras en probeer het enigszins bij elkaar te binden. Doe dit polletje aan een kale haak en gooi het achter de slurpende karper. Langzaam naar de karper bewegen en op het juiste moment aansla.

Kaas  Ook kaas is een eeuwenoud beproefd aas. Met een klein blokje jonge tot licht belegen kaas zullen vele zoetwatervissen verleidt kunnen worden tot een aanbeet. Van voorn tot zeelt, bijna alle vissen lusten dit oer product uit Nederland. Ook grotere vissen zoals de karper draaien hun kop niet om voor een iets groter stuk kaas, direct aan de haak.

Kers  Een verse kers ontpitten en voorzichtig op de haak plaatsen. Ook op een hair is mogelijk. Een delicatesse voor met name de karper en kopvoorn. Je kan dit eens proberen als er een kersenboom bij de waterkant staat. Ook kersen uit een blik of pot kunnen volstaan als aas.

Kikkererwt Volgens velen hét aas voor de karper. Vaak gebruikt voor lok voer campagnes met maïs.Kikkererwten moeten eerst geweekt worden. Het beste is om de kikkererwten ongeveer vijf uur te laten weken/wellen.Let op, de kikkererwten zetten zodanig uit, dat het gewicht ongeveer met een factor twee of meer wordt verdubbeld.Daarna kook je de kikkererwten 15-20 minuten in ruim water.Hierna de kikkererwten overgooien in koel vers water en nogmaals ongeveer 12 uur laten weken.

Lunchworst  Lunch worst, bij de meeste nog bekend van het merk “Smac”, is vooral in de zeventiger jaren een topaas geweest. Maar, zoals vele vergeten aassoorten wordt ‘Smac meat’ tegenwoordig weer gebruikt. Vooral voor karper, zeelt en barbeel is dit een traktatie. Het gerucht gaat dat het in de winter een topaas zou zijn…Ook zo te gebruiken op de haak (kubusje snijden) maar tevens prima om een deeg mee te maken.Wederom gewoon kneden onder broodkruim en eventueel extra binden.

Maïs:  Heel lang was maïs het ultieme karper voer- en aas. Na de komst van de boilie is maïs wat naar de achtergrond geraakt. Eigenlijk geheel onterecht. Maïs is één van de meest geliefde aassoorten van zoetwatervissen zoals de brasem, voorn en zeelt. Met wat maïs op de haak of hair is al menig karper uit het water gehaald. Ook als lok voer (basis of extra erbij) doet maïs niet onder voor andere aassoorten. Maïs moet ongeveer 24 uur in ruim water geweekt worden. Daarna ongeveer een uur koken (al naar gelang je de maïs harder wilt hebben, kan de tijd verkort worden).

Als je veel maïs gebruikt doe dan het volgende:Pak een schaaltje.Doe daar de maïs met hun eigen vocht in.Pak 3 eetlepels honing en doe dat er door heen kloppen zodat het goed vermengt is (Meestal 1 klein blikje met 1 eetlepel honing)Dekt het af met met folie of wat dan ook zodat er niet veel lucht bij komt .(niet luchtdicht) en laat het 1 nacht staan.Volgende dag doe je het door je voer, en op je haakje .Vangen maar, de vissen zijn er verzot op er zit heerlijk luchtje aan wat zeker bij brasem heel goed werkt.

Pinda  Verjaardag gehad en nog wat pinda’s over? Geen ramp, ook hier kun je mee vissen. Je kunt de pinda aan een hair of direct op de haak bevestigen. Karper en andere grotere witvissen zullen een eigen verjaardagsfeestje gaan vieren…

Kook (het liefst grote) pinda’s ongeveer drie uur in ruim water. Giet de pinda’s tussen door twee maal af en voeg weer vers water toe. Dit in verband met het blauwzuur in de pinda’s.

Pistachenoot Kraak een Nootje! Moeilijk Karper water kun je met een noot onder de knie krijgen: De Pistachenoot. Deze wordt gebruikt voor moeilijk bevisbare wateren, zoals bij overbevist, helder of grillig water. Dus waar traditionele aassoorten nauwelijks meer een aanbeet opleveren.Na aankoop je kraakt de pistachenoten en pel ze. Na het pellen,de nootjes zijn echt klein, ze voelen ruw aan en blijven nog drijvenNa het wellen : De noten zijn opgezwollen ,voelen glad aan en zinken. Je hebt de pistachenoten 20 uur laten wellen en vervolgens 15 minuten gekookt.

Pop-up boilie  De “pop-up” is een drijvende boilie. Deze boilie wordt gebruikt als de bodem van het water sterk begroeid is. Door het plaatsen van een loodje kan je de hoogte van de “pop-up” boven de bodem bepalen. De “pop-up” boilie kan op dezelfde manier bevestigd worden als de boilie. Ook deze “pop-up” boilies zijn in diverse soorten en maten te koop. Ze zijn over het algemeen duurder als de normale boilie.

Roggebrood  Dit is een ouwe; roggebrood met stroop. Verkruimel de roggebrood en vermeng dit met stroop (bijvoorbeeld schenkstrook, dit is lekker vloeibaar). Rol er daarna wat balletjes van, ter grootte van een boilie. Laat dit ongeveer 24 uur intrekken en drogen. Bevestig de roggebrood aan een hair. Uitermate geschikt voor de vangst van karper.

Rozijn De gedroogde vorm van de druif willen we je niet onthouden. Laat de rozijnen (ja, die verschrompelde dingetjes uit zo’n zakje uit de supermarkt) een uur of twaalf wellen. Daarna enkele direct op de haak of de hair. Als je voert zorg dan dat je ook wat rozijnen meevoert, om de vis vast wat te laten wennen.

Spek  Spek is een lekkernij voor de karper en barbeel. Gebruik het zachte gedeelte van doorregen spek en plaats een blokje op de haak. De geur schijnen de vissen al op grote afstand te kunnen waarnemen.

Turks Brood Turks brood is een erg goed alternatief voor de broodkorst of stokbrood voor de oppervlaktevissers onder ons. Turks brood heeft een zachte maar stevige korst en blijft goed aan de haak zitten. Als je het stuk aan de haak even in het water dompelt kun je er best verre worpen mee maken. Het zwelt ook lekker op in het water wat het nog eens extra aantrekkelijk maakt.

Tijgernoten Net als kikkererwten hét aas voor de karper. Tijgernoten hebben echter het minpunt dat de vis er bekend mee moet raken. Bekend zijn de voercampagnes van maïs met een laagje tijgernoten. Daarna met tijgernoten vissen. Na het bereiden blijven de tijgernoten vrij hard. Je kunt ze dan ook het beste met een boilie naald aan de hair rijgen.Laat de tijgernoten in ruim water 36 tot 48 uur weken.Daarna een ruim uur koken in water.Als de tijgernoten daarna afgekoeld raken, raakt het water ‘drabberig’.De tijgernoten zijn dan gereed voor het gebruik.

Worm  Een goedkoop en makkelijk aas, waar veel zoetwatervissen dol op zijn. Er zijn diverse verschillende wormen. De meest bekende is ongetwijfeld het wormpje dat je uit het gras of de aarde haalt. Een enkele flinke worm of een trosje kleinere wormen zijn vooral goed om baars of paling te vangen. Een karper wil ook nog wel eens een wormpje meepikken. Een klein stukje van de worm afknippen, zorgt er voor dat er een aantrekkelijk geurspoor ontstaat.

Andere geschikte ingrediënten:Hondenbrokken (ook zo te gebruiken middels een elastiekje of met boilieboortje op een hair). “Frolic” is een favoriet, omdat deze niet drijven.Allerhande korrels uit het veevoederassortiment : paardenvoer, varkensvoer, schapenkorrels enz. Kost bijna niks en de samenstelling staat op de zakken vermeld.

Karperaas goedkope bollie alternatieven voor het vissen op karper. Karperaas goedkope bollie alternatieven voor het vissen op karper.Karperaas goedkope bollie alternatieven voor het vissen op karper karperaas zelf maken voor de zomer winter het voorjaar goed karperaas voor in de herfst

Bron:http://www.cyber-vissen.nl/voertips/karpervoer

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/karperaas-goedkope-bollie-alternatieven-voor-het-vissen-op-karper/

Geef een reactie