Pagina afdrukken

Pieren zouten, Pieren Zagers zouten

Spread the love

Pieren zouten

Pieren zouten, Pieren Zagers zouten

Wanneer je na een vissessie nog wat aas over hebt of het nu pieren of zagers zijn , dan is het zonde om die weg te gooien. Ik heb hieronder een “recept” staan hoe je de pieren en zagers in kunt zouten zodat ze nog bruikbaar zijn ook na lang bewaren. Zeker met een vorst periode, als de pieren slecht verkrijgbaar zijn, is het handig als je al een portie in de diepvries heb liggen die je kunt gebruiken.

Door het Pieren zouten (inzouten) worden de pieren of zagers iets kleiner en een stuk taaier. Ze verspreiden ook een, vooral voor schar aantrekkelijke geur en bovendien blijven ze beter op je haak zitten. De ingezouten pieren en zagers blijven echt maanden goed. Het schijnt dat je ze zelfs niet eens in de diepvries hoeft te bewaren, maar ik doe dat voor de zekerheid maar wel.


De pieren en de zagers liggen op een bedje van zout.

Het recept:

Pieren Zagers zouten

•Zorg ervoor dat als je zagers gebruikt deze schoon zijn van de turf als je die inzout.

•Leg de zeepieren/zagers gelijkmatig uitgespreid over een dikke krant. Gebruik echt een flinke laag kranten want het lekt nogal. Gooi ze niet op een hoop, maar echt goed uitspreiden voor het beste resultaat.

•Over de zeepieren wordt een dikke laag keukenzout gestrooid. Niet te zuinig zijn, de pieren/zagers moeten goed gezouten worden en zout kost toch vrijwel niets. (in ieder geval goedkoper als weer vers aas halen)

•Laat alles intrekken. Het vocht zal in de krant trekken minimaal een uurtje of drie.

•Haal het zout van de pieren / zagers af (kan je drogen voor een volgende keer.

•Herhaal het inzouten nog 1x zodat ze echt lekker droog zijn. Deze keer kunnen ze gemakkelijk een hele nacht staan dat geeft een goed resultaat.

•Doe de pieren/zagers hierna in een plastic zak en doe er nog een beetje schoon zout bij.

•De zak goed dichtbinden en koel wegleggen (evt. in de diepvries)


De zagers en de pieren goed inzouten.


De pieren en zagers goed inzouten en een paar uur laten intrtekken. (eventueel herhalen)


De ingezouten pieren en zagers op een krantje en dan eerst een laagje zout.


Vul zo laag voor laag je bakje totdat je een mooi portie aas hebt voor de volgende sessie.

Als je ze nodig heb haal je gewoon de hoeveelheid die je wilt uit de vriezer en vissen maar, uitstekend voor de schar en wijting, maar ik neem aan dat andere vissen ze ook wel lusten. Ik heb ze in bakjes van 50 stuks, maar je kunt dat natuurlijk doen zoals je wil.

In principe kan je alles inzouten:Mesheften, Mosselen, Kokkels etc.

Pieren zouten, Pieren Zagers zouten Bron:www.aguaclopedie.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/pieren-zouten-pieren-zagers-zouten/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>