Woordenboek

Spread the love

Woordenboek

Woordenboek

Aan allen die de lokroep der vissen gehoord hebben

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.visbeleving.nl/woordenboek/

23 reacties

Naar het reactie formulier

  • Rene on 7 februari 2011 at 18:52
   Author

  Dam:

  Constructie om zeegaten af te sluiten als dijkverhoging te goedkoop uitvalt.

  • Rene on 7 februari 2011 at 18:52
   Author

  Chup:

  Volkse naam voor diverse soorten platvis.

  • Rene on 7 februari 2011 at 18:51
   Author

  Brandingvissen:

  Het hengelen op vis die zich dicht onder de kust voedt, meestal vanaf het strand.

  • Rene on 7 februari 2011 at 18:50
   Author

  Blokjam:

  Blokkade in een sloot of stroompje die veroorzaakt wordt door een boomstronk.

  • Rene on 7 februari 2011 at 18:50
   Author

  Bloedzuiger:

  1) Bloedzuigende parasitaire worm die zichzelf met een paar zuignappen vastzet aan de benen van hengelaars die in het water staan.
  2) Au.

  • Rene on 6 februari 2011 at 23:57
   Author

  Blik:

  De enige plek waar met een behoorlijke graad van zekerheid een aantal vissoorten gevonden kunnen worden.

  • Rene on 6 februari 2011 at 23:56
   Author

  Blauwvis:

  Vraatzuchtige vis die bijna alles eet, inclusief andere blauwvissen.

  • onbekend on 6 februari 2011 at 15:54

  Blauwgil:

  1) Enigszins bitter smakende panvis waarop vooral door ijshengelaars gevist wordt.
  2) Jargon voor fysieke kwaal die veel voorkomt bij sportvissers

  • onbekend on 6 februari 2011 at 15:53

  Blauwe Maan:

  Periode waarin de blauwe aalster gevangen kan worden

  • onbekend on 6 februari 2011 at 15:53

  Blauwe Aalster:

  Hooglijk gewaardeerde en moeilijk te vangen zoutwatervis

  • onbekend on 6 februari 2011 at 15:52

  Belgische tong:

  In principe dezelfde tong als de Hollandse, met dien verstande dat ze door Hollandse vissers binnen de Belgische territoriale wateren gevangen wordt. De Belgische overheid probeert dit te voorkomen door de kust te laten bewaken door de complete zeemacht. Aangezien deze zeemacht uit slechts drie boten bestaat waarvan er door economische redenen altijd maar een ten dele operationeel is, is dit geen gemakkelijke taak.

  • onbekend on 5 februari 2011 at 17:01

  Beddingsteen:

  1) Rivierbodemtype dat bestaat uit naakte rots.
  2) Hinderlijke steenachtig voorwerp dat vaak gevonden wordt onder de slaapzakken.

  • onbekend on 5 februari 2011 at 10:38

  Beendervis:

  Dartele, veel gezochte sportvis die voorkomt in de ondiepe kustwateren rond Florida, de Bahama’s en de Caribische eilanden. Het gaat hier om een soort hengelen waar de vissers in onze natte, grijze lage landen alleen maar van kunnen dromen. Nu is het water elders altijd blauwer dan thuis, en ook het pad van de beendervissers loopt niet altijd over waterlelies. Het vangen van deze vis kan een vreselijk enerverende sport zijn, maar het is wel leuk en opwinden om ernaar te kijken. Vaak zie je dan hoe de visser zich door een hele reeks onvoorspelbare bewegingen werkt, varierend van molenwiekende klappen als een zandvlieg zijn zonverbrande nek als landingsplaats kiest, tot een adembenemende luchtsprongen als een vlijmscherp stuk koraal door zijn schoenzool prikt. En af en toe kun je als toeschouwer zelfs het geluk hebben getuige te zijn van een sensationele gebeurtenis namelijk als de hengelaar in kwestie door een kleine zandhaai aangespoord wordt tot een uitbarsting van snelle stappen en zenuwachtige sprongen die het tot wit schuim geselen tijdens een dolle ren naar het droge, waarbij het water tot wit schuim geselen tijdens een dolle ren naar het droge.

  • Rene on 5 februari 2011 at 09:58
   Author

  Bamboebabbel:

  Verkoperspraatje om een hengelaar ervan te overtuigen dat hij een bamboestok moet kopen.

  • Rene on 5 februari 2011 at 09:57
   Author

  Bamboe:

  Oogstrelend maar uiterst duur en moeilijk te onderhouden type van hengelstok die voornamelijk gebruikt wordt door hengelaars die naar complimentjes vissen.

  • Rene on 5 februari 2011 at 09:56
   Author

  Baars:

  Er bestaat een groot aantal vissoorten die in de wandeling baars genoemd worden. De hengelaar die baars zegt denkt in de regel echter meestaal aan breedsmoel of smalsmoelbaarzen. Deze twee populaire vissoorten lijken sterk op elkaar, en als men daarbij ook nog voor ogen houdt dat de term baars veelal te pas en te onpas gebruikt wordt, hoeft het geen verwondering te wekken dat er bij de beginneling vaak enige verwarring heerst over wat hij nu eigenlijk gevangen heeft. In zo’n geval kan hij er best uitkomen met een simpel proces van eliminatie. Onderzoek daartoe zorgvuldig het exemplaar. Als het geen veters heeft, noch een duidelijk zichtbare leren tong, en als het geen groot, zwart, pijpvormig rubberachtig voorwerp is met een gekarteld loopvlak aan het uiteinde, dan is het waarschijnlijk een vis. Als er vinnen aan zitten geeft dit de definitieve doorslag. Nu omdat je hem gevangen hebt is het bijna zeker geen tong noch een zalm noch een hollandse Nieuwe. Goed laten we nog wat verder gaan met onze eliminatie. Toon nu je vangst aan een vriendvisser. Als hij zelf voldaan grijnst is het een witvisje of een vinde. Als hij giechelt is het een karper of een brasem. Als hij luidop lacht is het een snoek. Maar als hij fronst, langzaam zijn hoofd vooruit en achteruit beweegt en in zichzelf mompelt is het bijna zeker een baars. Krijgen we de laatste vraag: is het een breedsmoel of een smalsmoelbaars. Wel smalsmoelbaarzen zijn humeurig en onberekenbaar en je hebt heel wat ervaring en kennis nodig om er een te verschalken. Hoewel ze niet zo groot worden als hun neven is een kleine smalsmoel al een respect afdwingende prooi. De grotere breedsmoelbaarzen zijn schrokkerige sukkels die door de eerste de beste ezel gevangen kunnen worden. Nu is de enige manier waarop de meeste mensen hen uit elkaar kunnen houden , een nauwkeurig onderzoek van hun kop. Omdat de kop er toch af moet als je deze lekkere vis gaat bakkenm kun je dit net zo goed meteen al doen nadat je hem gevangen hebt. Laat hem verdwijnen. Gefeliciteerd met je vangst van een smalsmoelbaars.

  • onbekend on 5 februari 2011 at 09:44

  Atlantische oceaan:

  Grote zee die een belangrijk deel van de westerse vissersbevolking in twee verschillende subcategorieën scheidt: de gezellige swingende Amerikaanse visser en de slonzige eenzame Europese hengelaar. Typerend voor beiden echter zijn hun groose vertelsels, hun sluwe blikken en hun in het algemeen onbetrouwbare gevoel voor afmetingen.

  • onbekend on 5 februari 2011 at 09:42

  Aquarium:

  Gesloten ruimte met glazen wanden voor het vertonen van vissen. Er zijn vissers die vissen houden als troeteldieren, maar deze hobby is niet aan te bevelen voor lui die ook maar de geringste belangstelling hebben voor hengelen. Het is namelijk zo dat de drang om zich te meten met de geschubte prooi vroeger of later sterker zal worden dan alle andere bedenkingen. Er bestaan aquaria met kogelvrij glas en verzegelde deksels, zoals het nogal omvangrijke maar ondoordringbare Vissenfort of de gepantserde Patton Vissentank maar eerlijk gezegd kunnen vissers zichzelf beter al die moeilijkheden besparen door andere bezigheden te zoeken die net zo goed bij hun temperament aansluiten, maar die hen minder blootstellen aan storende verleidingen. We denken bv aan rolschaatsen, bijen kweken of violen bouwen.

  • onbekend on 5 februari 2011 at 09:38

  Advies:

  Twee of meer tegenstrijdige stukjes informatie over het hengelen, samengevat in een enkele zin of uitspraak.

  • onbekend on 5 februari 2011 at 09:37

  Achteruitslaan:

  1) Manouvre waarbij de kapitein van een huurboot zijn vaartuig achteruit laat varen naar een aan de haak geslagen vis om aldus de visser te helpen zijn lijn gemakkelijker in te halen en zijn prooi aan boord te brengen.
  2) Manoeuvre waarbij de visser het resultaat ondervindt van de opmerkingen die hij gemaakt heeft toen de kapitein, met behulp van de scheepschroeven gehakt maakte van zijn vis.

  • onbekend on 5 februari 2011 at 09:35

  Aas (voorbereiden):

  1) De kunst om uit stukjes pluim en haren overtuigende replica’s van insekten die graag gegeten willen worden door de vissen die je wilt vangen.
  2) De heel wat meer eisende kunst om echte insekten te immobiliseren met miniscule handboeien, kettingen en beenijzers tot ze aan de haak geregen kunnen zullen worden. Dit fijne werk, waarbij het voor iedere worp meer dan twee uur kan kosten om bv een vliegende mier in de boeien te slaan, wordt nog steeds toegepast door ultraconservatieve hengelaars. De laatste jaren komt hiertegen echter steed meer verzet vanuit de hoek van de vereniging tot het voorkomen van Wreedheid jegens insekten. Dit protest heeft echter weinig concreet effect. Volgens de laatste gegevens telt de organisatie immers maar 34 leden, waarvan er 6 in een inrichting voor mentaal gestoorden verblijven.

  • onbekend on 4 februari 2011 at 15:00

  Aas uitgooien:

  Hengelmethode die ontwikkeld werd in de 19e eeuw. De hoofdcomponent hierbij is een draaiende haspel die zorgvuldig met de hand onder controle gehouden moet worden. Omdat de haspel vaak sneller loopt dan de lijn, waardoor de lijn in de war raakt, is deze uitrusting om aas uit te gooien tamelijk moeilijk te gebruiken. Het dient echter gezegd dat vele hengelaars deze tekortkoming juist op prijs stellen. Niets is immers zo ontmoedigend voor een hengeldief als het beeld van een haspel vol met slingers aan elkaar geklitte vislijn. Gelijktijdig wordt hier ook de belangstelling geëlimineerd van vrienden hengelaars die je hengel even wilden lenen. En evenzo wordt op haast magische wijze het gezeur om hulp en informatie over het hengelen door anderen, tot praktisch nul herleid.

  • onbekend on 4 februari 2011 at 14:56

  Aardworm:

  Er bestaan waarschijnlijk zoveel aassoorten als er hengelaars zijn, maar geen enkel aas kan op zulke wereldwijde verdiensten bogen als die goeie ouwe aardworm. Ze zijn doorgaans te koop in aaswinkels, maar de meeste vissers gever er de voorkeur aan hun eigen wormen te vangen, zich aldus verzekerd van een ruime en praktisch kosteloze voorraad. Dit is trouwens niet zo moeilijk. Na een regenbui veranderen de aardwormen immers in regenwormen en kan men ze gewoon oprapen in de tuin. Vervolgens kunnen ze gedurende lange tijd bewaard worden in een koele donkere plaats, in een doos gevuld met vochtig, verfrommeld krantepapier, natte bladeren, nat mos of soortgelijk bodemmateriaal, en met wat tarwe of poedermelk als voedsel.

Geef een reactie